Glasatelier Denise:
Glaskunst, glas in lood en brandschilderen

Diensten

Bij Glasatelier Denise kun je terecht voor glaskunst, glas in lood en gebrandschilderd werk. Ik maak zowel vrij werk als werk in opdracht en ik combineer daarbij verschillende glastechnieken. Bijvoorbeeld een glas in lood werk met daarin gefusede onderdelen. Verder naar beneden op deze pagina lees je meer over mijn diensten.

Portret vierkant van glasatelier Denise
glas in lood raam van glasatelier Denise

Aandacht en kwaliteit

In het hele proces, van ontwerp tot het eindresultaat, staan voor glasatelier Denise aandacht en kwaliteit centraal. Aandacht en kwaliteit voor je wensen, voor de technieken en materialen die ik gebruik en in het opleveren het werk. Mijn doel is voor jou een uniek werk te maken dat je verrast en raakt.

Werkwijze

Een opdracht begint met samen bespreken wat je ideeën en wensen zijn. Ik kom graag kijken op de plek waar het werk geplaatst wordt. Zo kan ik zien om wat voor ruimte het gaat, wat de lichtinval is en welke kleuren er in de ruimte zijn. Dit neem ik mee in een eerste ontwerp. In samenspraak passen we dit ontwerp als nodig aan. Daarna ga ik het werk maken.

Aan het werk bij glasatelier Denise

Wil je meer weten?

Meer over de diensten van
glasatelier Denise

Glas in lood

Glas in lood is een eeuwen oude techniek die nog steeds springlevend is. Zo wordt het vandaag de dag toegepast in bijvoorbeeld deuren, ramen, bovenlichten, tuinobjecten en raamhangers.

Op basis van een patroon snijd ik stukken gekleurd of gebrandschilderd glas in de juiste vorm. Deze zet ik in loodlijsten, die ik op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar soldeer.

Om het raam stevigheid te geven en waterdicht te maken, breng ik tussen de loodlijst en het glas kit aan. Voor extra stevigheid verwerk ik in grotere glas in lood ramen ook loodlijsten met een stalen kern.

Glaskunst

Fusen en casten zijn technieken waarbij glas op hoge temperaturen gesmolten wordt in een glasoven. Het is hierdoor mogelijk 2D en 3D glaskunst te maken.

Bij Fusen smelt ik glasstukken allereerst in de oven aan elkaar tot een platte (2D) vorm. Daarna kan het platte object in een tweede ovengang nog tot een eenvoudige 3D vorm gesmolten worden. Denk bijvoorbeeld aan een glazen schaal.

Casten is een glastechniek waarbij het glas in een mal wordt gesmolten. Hiermee kan ik complexere 3D objecten maken, zoals een glazen beeld.

Brandschilderen

Brandschilderen is een techniek waarbij er op glas wordt geschilderd. Dit wordt vervolgens op hoge temperatuur in het glas gebrand.

Met behulp van kwasten en andere hulpmiddelen breng ik een mengsel van azijn, gom en pigmenten op het glas aan, waarna de pigmenten in een oven op hoge temperatuur in het glas worden gebrand.

Als eerste breng ik op basis van een ontwerptekening de contourlijnen aan, daarna de schaduwen en als laatste de kleuren. Ik maak hierbij gebruik van de brandschilder methode van Williams and Byrne.